Haber

AK Parti’den Refah’a yeşil ışık: Olacak yer Cumhur İttifakı’nın yanı

ANKARA -AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Bülent Turan, Millet İttifakı’nın geçen hafta başında açıkladığı ortak mutabakat metnini eleştirmişti. Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Turan, “240 sayfalık metin var, Atatürk’ün kurduğu bir parti olan CHP, Atatürk’e tek bir gönderme yok, hakkında tek kelime geçmiyor. Neden? ‘HDP kızarsa’, ‘İslamcı’ dedikleri takımlar kızarsa.

EYT yönetmeliği ve 7’nci yargı paketi ile ilgili çalışmalarını anlatan Turan, Cumhur İttifakı’nın genişlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘PARLAMENTO’DA UYUYORUZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki AK Parti Kümelenme toplantısında milletvekillerine ‘Haklarımı helal etmiyorum’ sözlerine değinen Turan, “Cumhurbaşkanımız hakkı ve emeği hepimizden üstün olan bir liderdir. Onun uyarısı bizim için kafa kafaya çok değerli. O gün TBMM bir milletvekili eksik olduğu için kapatıldı. O yüzden böyle bir sitem vardı” dedi.

AK Parti’nin 20 yıldır iktidarda olduğunu, bugüne kadar TBMM’de yasa teklifi gelmediğini belirten, şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar isteyip de kurmadığımız bir komitemiz yok. Yani AK Parti Kümelenmesi ne planladıysa, ne amaçladıysa eksiksiz yerine getirdi. Yönetim kurulu toplantılarımız var, Genel Merkez toplantılarımız var, kendi şehirlerimizle ilgili toplantılarımız var. Bakın bir mutabakat var, Meclis Başkanımızın başkanlığında, başkan yardımcılarının imzası var. Yoklama için en az 10 dakika izin verildiğini söylüyorlar. O gün CHP’ye Meclis Başkanvekili 5 dakika orta verdi. O gün 3 tahta vardı. Milletvekillerimiz Genel Kurul’da olmasa da Meclis’teydi. Nöbetçi küme başkan yardımcısı olarak oradaydım. Bazı yerel gazeteler kusura bakmayın ahlaksızca ismimizi verdiler ve ‘Bülent Turan diye bir şey yok’ dediler. Aksine yanlış belgeyle bu haberi yaptılar. Ayrıca, küme başkan yardımcıları katılımdan muaftır. Yani tabiri caizse Meclis’te uyuyoruz, ismimizi taşımak kötü bir niyettir.”

‘CHP, İYİ PARTİ, HDP KATILMADI, ÖZGÜR ÖZGÜR VARDI’

Ayrıca Turan, muhalefet milletvekillerinin Meclis’te bulunduğunu ve kötü niyetle oylamaya katılmadıklarını savundu. 199 milletvekili imzaladı, 1 kişi daha olsaydı Genel Kurul devam edecekti. Bakın bir belge var o ankette CHP’li sayısı sıfır. GÜZEL Parti, HDP’ye sıfır oy. Milletvekili az, CHP ve GÜZEL Parti Meclis’i kapatmak için girmiyor. Milletvekillerini görüyorum, Özgür Özel de oradaydı. Meclis kapansın, işler yetişmesin diye yapıyorlar. Bak, konuşmak için bir teklifte bulunuyorlar. ‘Hukukta’ yerine ‘hukukta’, ‘veya’ yerine ‘ya da’ şeklinde bir teklifte bulundular. UYGUN Partisi’nin genel başkanları CHP’ye en büyük kınamayı yapmalıdır. ‘Meclisi neden kapatıyorsunuz, neden 5 dakika ara veriyorsunuz, işi kapattınız, neden yaptınız?’ Bunu söylemeleri gerekir” dedi.

‘EYT SALI GÜNÜ GENEL KURUL’DA’

Turan, toplumun tüm beklentilerini karşılayan yasama çalışmalarını sürdürdüklerine değinerek EYT yönetmeliği hakkında bilgi verdi. Turan, “EYT’yi Salı günü Genel Kurul’da görüşmeyi planlıyoruz. Olumlu taleplerin sınırı yoktur. Hepsini çözmek isteriz. Ancak EYT’ye başladığımızda 1999’da çıkan bir kanun var, bu kanunu karşımızda bulduk… Bu kanunda yaş ve prim günleri artırıldı. O zamandan beri konuşulan bir yaş meselesi. Yaş şartını kaldırıyoruz. EYT’den sonra yapılandırma paketiyle ilgili müzakerelere hemen başlayacağız” dedi.

7. YARGI PAKETİNİ BU HAFTA MECLİS’E GETİRMEYİ PLANLIYORUZ’

Turan, 7’nci Yargı Paketini bu hafta meclise sunmayı planladıklarını da belirterek, “Bu hafta benim çok önemsediğim 7’nci Yargı Paketini Meclis’e getirmeyi planlıyoruz. Onun işi tamamlandı. TBMM’ye sunacağız. Bu yargı paketi 40 maddeden oluşacak” dedi ve paketin detaylarını şöyle açıkladı:

“Örneğin arabuluculuk Türkiye’de çok değerli bir kurum haline geldi. Uzun süren davalar bu şekilde bir ayda tamamlanıyor. Mahkemelerin iş yükünü azaltmak için arabuluculuk alanlarını genişletmek istiyoruz. 20 yılı aşkın tüm avukatlarımıza arabuluculuk yapma fırsatı veriyoruz. Bu çok değerli bir adım. Uyuşturucunun cezası artacak, tedavi kuralı getirilecek. Konut hacizinde, icra direktörü normalde yetkilidir. Artık icra müdürünün kararını hakime sormakla yükümlüyüz. Şimdi hakim kararı ile haciz yapılabileceğini söylüyoruz. İkincisi, örneğin iki televizyon varsa, ikisinin de eve alınması şartı vardı. Ancak ortak kullanım için ise hiçbirinin alınmaması kuralı getirilecek. Paylaşılan eşyalara el konulamaz. Konut haczi zorlaşacak.”

CUMHURİYET İTTİFAKI GENİŞLEYECEK Mİ?

Turan, Cumhur ittifakının genişletilmesi tartışmalarına da değinerek, şunları dile getirdi:

“HÜDAPAR veya başka bir taraf. Hepsinin kendi onuru var. Elbette farklı düşüneceğiz. Yeni dönemde 50+1 farklı bir süreci gözler önüne seriyor. HÜDAPAR’la farklı düşündüğümüz iddiaları var ama Türkiye’nin güvenliğine ilişkin ortak konularda anlaşırsak, biz de birlikte yürümek isteriz. Altılı Masa gibi bir tartışma partisi değiliz. Durduğumuz bir yer var. Refah Partisi’nin yeniden genel başkanı olan Erbakan’ın yeri Altı Masa değil, Cumhur İttifakı’nın tarafıdır.

‘ORTAK UZLAŞMA METİNİNDE ATATÜRK SÖZÜ YOKTUR’

Millet İttifakı’nın ortak mutabakat metnini eleştiren Turan, metinde çok fazla çelişki olduğunu savundu. Turan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ve herkese selam gönderen bir metin, uzun bir metin ama ortak bir metin değil. KHK ile ilgili düzenlemelerle FETÖ’ye selam gönderiyor, F-16’larla ilgili ABD’ye selam gönderiyor, kayyumlarla PKK’ya selam gönderiyor, geçmiş olsun temennisiyle Avrupa’ya selam gönderiyor. Her alanda birilerine selam olmuştur. 240 sayfa metin var, Atatürk’ün kurduğu bir parti, CHP, Atatürk’e tek bir atıf yok, tek kelime geçmiyor. Neden “HDP kızsın” ya da “İslamcı” dedikleri gruplar kızsın. Ayrıca Allah aşkına 12 ay oldu katılım kuralı. Bunca zaman aday konusunda anlaşamadılar. Henüz İstanbul Sözleşmesi’ne ulaşamadılar. Metni açıklıyorlar.”

‘ÜÇ ORTA KOLTUK İÇİN İMZALADIKLARINI AÇIKLAYAMIYORUM’

Genel Kurul oylamasında İYİ Parti, CHP ve HDP’nin başörtüsü görüşmelerine girmeyeceğini düşündüğünü belirten AK Partili Turan, “Dini inancından dolayı” ibaresini kaldırmanın anlamsız olduğunu düşünüyoruz. , Babacan, Davutoğlu muhafazakar İslamcılar olarak anılıyor.Bunların neden üç kuruşluk bir sandalyeye imza attıklarını açıklayamam.Hepsi ‘Üç milletvekili alabilir miyiz’ diye Kemal Kılıçdaroğlucu oldular. (DUVAR) dedi.

agin-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu