Haber

Eskişehir Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Tarla Kiralarındaki Artışlar Mağduriyete Neden Oluyor

Eskişehir Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarla, konut ve bahçelere yaptığı yüzde binlere varan kira artışlarından mağdur olduklarını söyleyen vatandaşlar, sorunlarını CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e anlattı. Kira artışları nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyleyen Savaş Tabanlı; “Evimin bulunduğu arsa vakıflara ait. Geçen yıl 3 bin 500 lira kira ödedim. Bu yıl 27 bin 500 lira kira talep ediliyor. 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Bu maliyetle geçimimizi sağlayamıyoruz” Zaten yaşamak zorundayım. Mahallede benim gibi 40, 45 yaşlarında insanlar var.” “İnsanlar mağdur. Kiralanan vakıf sahalarından dolayı komşularımız büyük sıkıntı yaşıyor” dedi. Vatandaşların sorunlarını dinleyen Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Yapılanlar ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Hayat pahalılığının artmasının, artışların sorumlusu bu insanlar, Eskişehir köylüleri değil. Beceriksizliğinizin sorumluluğunu halkı suçlamayı bırakın.”

Vatandaşlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’de tarla, konut ve bahçelere yaptığı yüzde binlere varan kira artışları nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Eskişehir’in Alpu, Mahmudiye, Çifteler, Tepebaşı ve diğer ilçelerinde vakıf arazilerini kiralayan vatandaşlar, yüzde binlere ulaşan kira fiyatları karşısında evlerini ve tarlalarını kaybetme korkusu yaşıyor. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’in Çifteler ilçesindeki vakıf arazilerine yaptığı fahiş artışlardan mağdur olan köylülerle buluştu. Çakırözer’e CHP Çifteler İlçe Başkanı Şükrü Keser ve Çifteler Belediye Başkan Adayı Zehra Konakçı eşlik ederken, heyet mahalle muhtarı ve köylülerin sıkıntılarını dinledi.

“KÖYDE 45 HANE MAĞDUR, NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ”

Köylüler, daha önce metrekaresini 10 liradan kiraladıkları yerlerin metrekaresini artık 100 lira olarak aldıklarını söyledi. Yaşanan mağduriyeti anlatan Savaş Tabanlı, “Evimin bulunduğu arsa vakıflara ait. Geçen yıl 3 bin 500 lira kira ödedim. Bu yıl 2024 yılında 27 bin 500 lira kira bedeli talep ediliyor” 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum, bu zaten geçim masrafı.” “Geçimimizi sağlayamıyoruz. Emeklilere yüzde 40 zam veriliyor, yani 10 bin lira. Bu zamla ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Mahallede benim gibi mağdur olan 40, 45 kişi var. Yine. Kiralanan temel sahaları nedeniyle komşularımız büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

“ARTIŞLARDAN ESKİŞEHİRLİLER SORUMLU DEĞİLDİR”

Köylüleri dinleyen Çakırözer, kiralardaki astronomik artışları Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kira artışlarına yanıt vermesini istedi. TBMM Genel Kurulu’nda konuya ilişkin konuşan Çakırözer, şunları söyledi:

“Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir köylülerinin 100 yılı aşkın süredir konut ve tarla olarak kullandığı vakıf arazilerinde astronomik artışlar gerçekleştirdi. Vakıf arazisi üzerinde evi, bahçesi, tarlası bulunan binlerce köylüye verilen kira faturası kesildi. yüzde bin arttı. 3 bin lira olan fiyat 30 bin liraya çıkarıldı. Çifteler, Mahmudiye, Alpu, Odunpazarı ve diğer ilçelerdeki köylerde vakıf arazilerinde bulunan vatandaşlarımız yüksek kira fiyatları nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalacaklarını söyledi. Körhasan, Mesudiye, Dikmen, Aktaş, Eminekin, Yıldızören, Osmaniye, Abbashalimpaşa ve daha birçok köyde çiftçiler tarım ve hayvancılıktan ayrılacak. Emekliler, memurlar. “Enflasyonu yüzde 40 olarak sunanlar, yüzde 50 olunca yüzde 50″ İşçilerin ücretlerinin arttırılması söz konusu olduğunda, çiftçi ve köylülerden alınması söz konusu olduğunda yüzde 1000 talep edilmesi; kepçelerle, kazanlarla saldırıyorlar. Bu ahlak dışıdır ve vicdana sığmaz. Hayat pahalılığının artmasından bu insanlar, yani Eskişehir köylüleri sorumlu değil. Onlar sizin beceriksizliğinizin bedelini kamuoyuna yüklemekle sorumludur.”

Çakırözer, yazılı soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları sordu:

“Eskişehir’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait kaç taşınmaz var? Bunların kaçı konut, kaçı dükkân ve tarladır?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’de kiraladığı gayrimenkul/taşınmaz sayısı nedir?

Şahıs/şirket olarak belirtilen bu gayrimenkuller/gayrimenkuller kime kiralanmıştır? Bu gayrimenkullerden/taşınmazlardan ne kadar gelir elde ediliyor?

“Eskişehir’de vakıf yerlerindeki fahiş artışın sebebi nedir?”

Kaynak: ANKA / Güncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu