Haber

İran’da zehirlenme vakaları artıyor: 26 okuldan onlarca kız çocuğu daha hastanede

İran’da öğrencilere yönelik zehirli saldırılar dün de devam etti. Zehirli gazla gerçekleştirildiği düşünülen saldırıların ardından ülke genelinde 26 okuldan onlarca kız çocuğu hastanelere kaldırıldı. Kasım ayından bu yana zehirlenen öğrenci sayısı bini geçti.

Zehirlenme belirtileri arasında nefes alma güçlükleri, baş dönmesi, baş ağrısı ve yorgunluk yer alır. Pek çok İranlı, bu saldırıların kız okullarını kapatmak için yapıldığını düşünüyor. Hükümet ise saldırıların önceden planlanıp planlanmadığına dair net bir açıklama yapmadı.

BAKAN TUTUKLAMA HABERİNİ REDDETMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı tarafından zehirlenme olaylarının ardındaki gerçeği ortaya çıkarmakla görevlendirilen İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fars haber ajansının baskınların arkasında 3 kişinin tutuklandığı yönündeki haberini yalanladı. Salı günü Fars ajansına konuşan TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi-Sefidan, yapılan araştırma sonucunda zehirli gazda nitrojen içeriği tespit edildiğini söyledi. Ancak İçişleri Bakanı Vahidi Çarşamba günü yaptığı açıklamada bunu yalanladı ve şu anda tespit edebilecekleri bir kimyasal olmadığını söyledi.

Bazı öğrenciler ve veliler, kızların hükümet karşıtı protestolara katıldıkları için ‘cezalandırılmış’ olabileceğini düşünüyor. BBC Farsça tarafından doğrulanan son görüntüler, Tahran, Erdebil ve Kirmanşah şehirlerindeki okullara giden ambulansları ve hastanelerde tedavi gören öğrencileri gösteriyor. Görüntülerden biri hastanede yatan kız çocuklarına oksijen verildiğini gösteriyor. Bir başka görüntüde kızlar okulun önündeki kaldırımda oturuyorlar. “Çocuğum nerede?” Bir adamın bir kadına “Öğrenciler ona gaz verdi” diye bağırdığı duyuluyor.

Tahran’ın güneyindeki Kum kentinde başlayan bu baskınları durdurması için hükümet üzerindeki kamuoyu baskısı da artıyor. BBC Farsça’nın araştırması Pazar gününe kadar en az 830 kız çocuğunun zehirlendiğini ortaya koyarken, bir milletvekili Salı gününe kadar sadece Kum ve Burucerd kentlerinde 1200 kızın zehirlendiğini söyledi. Zehirlenenler, semptomlar başlamadan önce mandalina ve çürük balık benzeri kokular aldıklarını bildiriyor.

“Kimse bu saldırıların soruşturulacağına inanmıyor”

Tahran yakınlarındaki Pardis semtinde Salı günü kızı zehirlenen bir anne yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kızım ve iki arkadaşı bir patlama sesi ve ardından yanmış plastiği andıran hoş olmayan bir koku duyduklarını söylediler. Daha sonra bahçeye çıkmaları istendi. Bazı çocuklar bahçede bayıldı. Kızımın sınıf arkadaşları arasında kalp rahatsızlığı ve astımı olanlar var. Haberi alıp okula vardığımızda çok kızdık ve heyecanlandık. Olay yerine gelen polis ve ambulans, çocuklara süt verdi. Anne babalar Hamaney aleyhinde sloganlar atmaya başladı. Kimse bu saldırıların soruşturulacağına inanmıyor. Benim bu sisteme inancım yok. Umarım dünya sesimizi duyar ve bu çocuk katillerini desteklemekten vazgeçer. Yetkililer, okuldan 35 çocuğun hastaneye kaldırıldığını söyledi. Ancak velilerle ve okul müdürüyle yaptığım görüşmelerden sonra öğrencilerin yarısının hastaneye kaldırıldığını öğrendim. 200 kişi demek. Çocuklardan birinin komada olduğunu söylediler. Bazı veliler yetkililere güvenmedikleri için çocuklarını hastaneye götürmek istemediler.” (BBC Türkçe)

babadag-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu