Haber

Nijer cuntası hava sahasını müdahaleye kapattı

26 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u gözaltına alan ve Nijer’de askeri darbe düzenleyen cunta, hava sahasını bir sonraki duyuruya kadar kapattığını duyurdu.

Darbecilerin Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adını verdikleri cuntanın sözcüsü Albay Amadou Abdramane yaptığı açıklamada, Nijer havaalanının Ekonomik Topluluğun askeri müdahalesi ihtimaline karşı bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını okudu. Batı Afrika Devletleri (ECOWAS)

Herhangi bir ihlale anında ve güçlü bir şekilde karşılık verileceğini belirten Abdramane, “ECOWAS işbirliğiyle yabancı bir ülke ülkemize saldırmaya hazırlanıyor.” ifadeyi kullandı

ECOWAS’ın askeri müdahale hazırlıkları kapsamında 2 Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığını vurgulayan Abdramane, dahil olan her ülkenin işbirlikçi sayılacağını söyledi. Abdramane Nijeryalı gençleri ülkelerini savunmaya davet etti.

7 GÜN SONRA

ECOWAS’ın Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest kalması ve görevine dönmesi için 30 Temmuz’da askeri cuntaya verdiği 7 günlük süre yerel saatle 00:00’dan önce dolacak.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerini yansıtıyordu.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiriyle Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı, Gine ise cuntaya destek açıklaması yaptı.

Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladılar.

Cezayir, Libya, Çad ve Moritanya gibi bölgedeki ECOWAS üyesi olmayan ülkeler de ECOWAS’ın askeri harekâtına destek vermediklerini açıkladılar.

NİJERYA SONLARI KAPATTI

Nijerya ise Nijer ile tüm sınırlarını kapattığını açıkladı. Nijerya Gümrük Servisi (NCS) Genel Kontrolör Vekili Bashir Adewale, Nijerya’nın darbe ve Nijer’de gelişen olaylar nedeniyle bu ülkeyle bağlarını kopardığını belirtti.

Adewale, bu kararın, bir sonraki duyuruya kadar kargo hareketini askıya alma yönündeki Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) direktifiyle uyumlu olduğunu söyledi.

NCS’nin tam uyum sağlamak için sınır topluluklarını duyarlı hale getireceğinin altını çizen Adewale, kararın iki ülkenin ortasında barış ve istikrar adına da alındığını sözlerine ekledi.

Nijerya Devlet Lideri ve aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Lideri Bola Ahmed Tinubu, ECOWAS sınırlarının Nijer’e kapatılmasını emretti. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu