Ekonomi

Türk Hazır Giyim Sektörü Devlet Yardımı İstiyor

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, döviz kuru nedeniyle ihracat pazarlarında önemli kayıplar yaşayan Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, maliyet baskısı, ihracata yönelik devlet yardımları çerçevesinde vergi iadesi ve benzeri uygulamalarla desteklenmesi. Türk hazır giyim firmalarının ihracat pazarlarında rekabet gücünün, iplik, kumaş ve aksesuar fiyatlarındaki artışın yanı sıra elektrik ve personel maliyetlerindeki artış nedeniyle zayıfladığını vurgulayan AHKİB Lideri Gürkan Tekin, “Küçülme yaşanırken Dünya piyasalarında yaşanan durgunluk nedeniyle azalan siparişler, fiyat rekabeti nedeniyle başta Uzakdoğu olmak üzere yakın coğrafyamızda da artıyor.” “Rakip ülkelere karşı kaybediyoruz. Kazanımlarımızı sürdürebilmemiz için bu geçiş döneminde devletin desteği bizim için hayati önem taşıyor.” dedi.

“1 milyar dolarlık kredi paketinin genişletilmesini bekliyoruz”

Başkan Gürkan Tekin, ihracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde 11 bankanın bir araya gelmesiyle hayata geçirilen 1 milyar dolarlık kredi paketinin piyasalara olumlu yansımaya başladığını belirtti. “Kredi paketinde ihracatçı firmalar en fazla 5 milyon dolar veya 100 milyon dolar alabiliyor.” “TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden faydalanabiliriz. Döner veya taksitli kredi seçeneklerini içeren paketin şartlara göre genişletilmesini umuyoruz. Özellikle ihracat artırıcı ve destekleyici sistemlerin devreye girmesini bekliyoruz. Sürdürülebilir üretime devam edebilmemiz ve küresel pazarlardaki kazanımlarımızı koruyabilmemiz için finansmanı artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Merkez Bankası’nın ihracatı teşvik eden reeskont kredileri konusunda beklenen kararı aldığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Merkez Bankası Temmuz ayında yaptığı değişikliklerle yüzde 30 ilave döviz satışı kuralı, avans gibi kuralları kaldırdı. döviz satışı kuralı getirerek reeskont kredilerinde 300 milyon lira olan günlük limiti 1’e çıkardı. Banka, 12 Eylül’de aldığı kararla günlük limiti iki katına çıkararak 3 milyar liraya çıkardı. İhracatçılara sağlanan finansman desteği ise 10 kat arttı. Bu önemli adımın finansmana erişimde yaşanan zorlukları hafifleteceğini umuyoruz. “Şirketin üretime ve ihracata daha fazla odaklanmasını sağlayacak atılımların devamını bekliyoruz” dedi.

“AB ve ABD pazarlarında siparişlerde yüzde 20 daralma var”

Başkan Gürkan Tekin, yatırım teşvikleri, inovasyon ve tasarım desteklerinin finansmana erişimde istikrarı sağlayacak destekleyici adımlarla birlikte gündeme getirilmesinin Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yaşanan kaygıların ortadan kalkmasını sağlayacağını belirtti. Başta Avrupa Birliği (AB) ve ABD pazarları olmak üzere küresel pazarlarda yaşanan durgunluk nedeniyle yeni siparişlerde yüzde 20’ye varan daralma yaşandığını belirten Lider Gürkan Tekin, şöyle konuştu:

“Şu anda mevcut maliyetlerimizi karşılayamıyorken yurt dışındaki müşterilerimiz bizden fiyat indirimi istiyor. Daralan pazarlarda rekabet çok daha sertleşti. Azalan siparişleri rakip ülkelere kaptırıyoruz. Elimizdeki konularda teşvik ve destek istiyoruz. Eylül ayında başlayacak yeni sezonun kaçırılmaması adına bir an önce uygulamaya geçilmesi gündeme getirildi.”

“AHKİB olarak ağustosta 30,8 milyon dolar ihracat yaptık”

AHKİB’in ağustos ayındaki ihracat performansını değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, söz konusu dönemde 30,8 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirtti. Lider Gürkan Tekin, “Yılın sekizinci ayında uluslararası pazarlarda 3 bin 577 ton ürünü değerleyen Birliğimiz, kadın dış giyim, erkek dış giyim ve diğer hazır giyim ürün gruplarında en yüksek fiyatlara ulaştı. 15 milyon dolar Kadın dış giyimde 7,5 milyon dolar, erkek dış giyimde ise 7,5 milyon dolar.” Milyonlarca dolarlık hazır giyim, 3,6 milyon dolarlık diğer hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. Bu üç grup ürün bölge ihracatımızın yüzde 85’ini oluşturdu. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında Hollanda 9,6 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, onu 5,8 milyon dolar ile Hollanda takip ediyor. “İspanya 2,9 milyon dolar değerle ikinci, Almanya ise üçüncü sırada yer aldı.” söz konusu.

Başkan Gürkan Tekin, AHKİB’in Ocak-Ağustos 2023 dönemindeki ihracat performansının 237 milyon 733 bin dolara ulaştığını, son 12 ayda bölge ihracatının ise 344,3 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu