Ekonomi

Türkiye’nin ilk Apple Exchange’inin temeli Karaman’da atıldı

– Türkiye’nin ilk Apple Exchange’inin temeli Karaman’da atıldı

KARAMAN – KOP destekli Türkiye’nin ilk Apple Exchange’in temeli Karaman’da törenle atıldı.

Hamidiye Mahallesi Yeni Çevre Yolu üzerinde inşa edilen Apple Exchange ve Apple Tasnif ve Paketleme Tesisi, 3 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Apple Exchange için uzun süredir önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Lideri Murat Karakoyunlu, “Birkaç kez bu projeyi hayata geçirmek için çaba sarf ettik. Dönemin ekonomik şartları bazı unsurların bir araya gelip birleşmesine fırsat verdi.Ancak geçen yıl önemli bir çalışma yaptık.Biz KOP Yönetimi olarak elma birliğinin pahalı yöneticileri Valimizin bütün çabalarına rağmen. , sürece müdahil olduk.Bölgemize bu yatırımın kazandırılması için Strateji Bütçe Başkanlığında önemli bir çaba sarf ettik.Bugün yaklaşık 25.5 milyon liralık bir meblağımız var.Yatırımları Karamanımıza kazandırıyoruz.Bu çok değerli bir yatırımdır. Çünkü orta ve küçük ölçekli üreticilerin ürettikleri işin daha kaliteli ve daha nitelikli bir şekilde paketlenip, tasnif edilerek ve açıkçası sanayileştirilerek kaliteli bir iş olarak piyasaya sunulması bizim için çok değerliydi. Hem yerel hem de kırsaldaki yerel üreticinin daha fazla gelir elde etmesi, daha fazla fayda elde etmesi ve hasat sırasında oluşacak kayıpların azalması değerliydi. Nitekim KOP yönetimimiz bu süreçte Karaman’daki elma üreticilerimizle çeşitli projelere imza attı. Özellikle burada hasat işlemleri ile ilgili iki harika eğitim verdik. Bugün güzel bir işin temellerini atıyoruz. Bölgemize, ülkemize ve Karaman’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Allah bu tesisi tamamlamayı nasip etsin”

AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, “Uzun uğraşlar sonunda temel atma töreninin içindeyiz. Konvansiyonel bir yatırımın başlangıcı sadece temeli atmak, inşaatı tamamlayıp hizmete açmak değildir. geçmişte benimle birlikte çalışan Milletvekilimiz Recep Şeker de milletvekillerimiz gibi emek verdi.Bu yatırımın yapılmasında emeği geçen Valimize, KOP Yönetim başkanımıza, tarım il müdürümüze ve yöneticilerimize emekleri için teşekkür ediyorum.Umarım. KOP yönetiminin temellerini KOP bölge liderimizden önümüzdeki dönemlerde de devam ettirmesini bekliyoruz.Ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.Yatırımların ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek, Allah tamamlamayı nasip etsin ve Bu tesisi açın.”

“Tesisimizde her gün yaklaşık 170 ton elma ayıklanarak prosese ve pazara hazır hale getirilecek”

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, “Güzel ilimiz Karaman, tarıma elverişli verimli ve bereketli toprakları ile çeşitli meyvelerden baklagillere kadar çok geniş bir tarım alanına sahiptir. İlimizin bu imkanlarını modern bir tarımsal üretimle bütünleştirmeliyiz. teknolojiden büyük ölçüde faydalanan bir yaklaşımdır.Gerçekten elma şehri Karaman, sahip olduğu 15 milyonu aşkın ağaç sayısı ile ülkemizde en fazla elma ağacına sahip ilimizdir. 750 bin tonu aşan rekoltesiyle elma üretimi.Bu üretim, üretim bilgilerimizi her yıl planlı çalışmalarla düzenli bir şekilde artırarak ilimizi zirveye taşıyacak ve Karaman’ımızı her yönden başarıya ulaştıracaktır.Bir elma merkezi haline getireceğiz, dedi.

Vali Tuncay Akkoyun şöyle devam etti: “Karaman’ın ve Türkiye’nin kalkınması, büyümesi için özveri ve güvenle üreten, azimle çalışan tüm çiftçilerimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. 3 bin metrekare kapalı alana sahip Elma Tasnif ve Paketleme Tesisimizde toplanan elmalar, teslim edilene kadar soğuk hava depolarında muhafaza edilecek. Bu sayede çiftçilerimizin alın teri, özveri ve emeği ile ürettikleri elmalar gelişigüzel bir kalitede muhafaza edilecek, büyük ölçüde kayıp veya bozulma oluşmayacak, piyasa fiyatları da iyileşecektir. saatte elma ve 170 tona yakın elma tasnif edilerek tesisimizde her gün tasnif edilerek işleme ve pazara hazır hale getirilecek. dönem. Elma ağırlıklı sektörümüzün gelişimine büyük katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Bizim için esas olan dünyada eser yaratmak, ihya etmek, eser üretmek ve vatandaşlarımızın refahını sağlamaktır. Projenin hazırlanmasında emeği geçen KOP liderimize, KOP yönetimimize, tarım ve orman il müdürlüğümüze, ziraat odamıza, tüm kurumlarımıza ve çalışanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Türkiye’nin ilk elma takasının temeli atıldı. Törene Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, AK Parti Karaman Milletvekili Avukat Selman Oğuzhan Eser, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, daire yöneticileri ve davetliler katıldı.

dazkiriajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu